Friday, December 14, 2012

he and she


i see a man
he live
he work
he love
and he stop


i see a woman
she love
she love
she love
and she stop


i see them, they died in the end.





iman nur aima

Thursday, December 13, 2012

wrote this based on impulse - 2013

Next year plan! Tulis dalam masa 5 minit, jangan dalam sangat fikir dan jangan di ubahsuai, just nak tengok priority aku! tekan stopwatch now...jujur, jangan tipu-tipuuuuu (0_o)

nak kahwin!! (Ya Allah, granted this Ya Allah if its good for me.... or else i can still wait :))

nak ada anak!! OMGGGGGG..... (laki pun tak dak lagiiii) - anak kucing ponnn boleeyyyy....

nak pi masjid consistently!! (which aku dah buat slowly starting this year :)) alhamdulillah...

Readings - Bila masa nyaaaa kau stop reading - buat ni sampai matii....!

WORK!! - tanya hati - aku kerja kena ikhlas.. :')

FAMILY and kawan-kawan- mom, dad, sis, bro - sedara-mara and all - JAGA lah hablul minannasss.... hubungan sesama maknusiaaaa.....  :') who am i without them kan? losstt....


OMG - 1 minit lagi before publishhh....


Hablul MinAllah - put this last but ini tujuan hidup aku! disetiap nafas - di setiap denyut nadi - di setiap degup jantung.. :"))

p/s - aku dah exceed 2 minit! wassalam...

iman nur aima

Wednesday, December 12, 2012

Tuesday, December 11, 2012

feeding my beautiful mind

oleh kerana alter ego aku amat dahagakan ilmu. jadi aku telah menjadi pembaca tegar beberapa blog yang aku rasakan bukan sekadar 'entertainment'. here are the list of the blogs :- 






i pledge to read the printed words! ingatan untuk diri sendiri to keep on reading (buku-buku yang bertaburan dalam bilik dan dalam kereta) till death do us apart -knowledge and life.

p/s - bacaan kita adalah pilihan kita :)

Tuesday, November 27, 2012

Saving Aisyah soul


Dia yang bernama Aisyah sudah menulis di dalam diarinya 5 bulan lepas tentang rasa kehilangan jiwa itu. ‘Black Hole’ kata Aisyah. Disini Aisyah titipkan rasanya. Dan 5 bulan selepasnya, Aisyah masih merasakan ketidaksempurnaan jiwa itu.

Saat riuh rendah, Aisyah merasakan kesepian yang maha dalam. Sepi yang mencarik-carik jiwa!
Saat kesepian, Aisyah merasakan keriuhan yang membingitkan. Riuh yang buat dia tuli, pekak!
Saat cerah, umpama kegelapan yang mengerikan. Yang menelan-nelan, menghimpit setiap ruang dan jisim jasadnya!
Saat gelap, umpama cahaya yang membutakan. Kehilangan arah, mencari, merangkak dalam cahaya!
Tiada satu apa pun yang dirasakan memenuhi segenap jiwanya. Tiada!

Teman, harta, keluarga, pujian, sanjungan, kejayaan hatta cinta sesama manusia juga masih belum bisa mengubati kerapuhan jiwa yang dirasakan. Sudah matikah dia? Kemana hilang nyawanya?

***
Ada sesuatu yang sukar dijelaskan sedang mengetuk-ngetuk pintu hati Aisyah. Setiap doa, setiap juraian air mata, setiap rayuan – memohon untuk kembali. Fitrah jiwa Aisyah menagih-nagih belas dan kasih sayangNya – ingin dekat dengan Maha Penciptanya.

Sudahlah.... Meskipun ditulis berhelai-helai, sikit pun takkan hampir menzahirkan segenap rasa yang Aisyah hadapi. Namun, dia sudah ada jawapan untuk jiwanya. Aisyah sudah menemui jawapan yang dicarinya. 

Oh ye, Aisyah itu ‘alter ego’ku dan 'Sakit jiwa' itu selalu aku rasakan.

'preparing for my akhirat'

iman nur aima

Friday, November 23, 2012

she's weird

hari cerah, dia cerah
hari gelap, dia gelap
gadis ini separa gila!
jangan pernah kagum dengannya.

p/s entri ini selayaknya berada di layout kiri "about me".

iman nur aima

garis

aku boleh jadi gila kalau terus-terusan diuji sebegini.
tiap kali aku nampak gadis berwajah putih mulus lagi suci, aku doakan dia untuk kau tahu...
bukan aku.
takkan pernah aku.
teringat karya puisi tentang dua garis lurus yang melintang
seperti itu
ya, tak ubah seperti itu
dua garis lurus.

arrghh..tapi aku lupa siapa penulisnya? apa tajuknya?
sepert itu juga aku harus lupa subjeknya, maksudnya.
sebab jika aku ingat, aku jadi gila.

celaru! dua garis itu macam kau dan aku.

iman nur aima

Tuesday, November 20, 2012

lukisan baru

antara memori terbaik aku terlukis disini
di tanah utara ini
nampak gayanya, aku kena menghampar kanvas baru
dan melukis memori baru
dan lukisan yang lalu
aku akan gantung disetiap penjuru ruang jiwa aku
menjadi parameter untuk masa depan
beri aku krayon warna pelangi
kalau pun terpaksa
akan ku lukis baru

iman nur aima


Friday, November 16, 2012

lelaki yang aku faham

lelaki cuma ada dua masalah besar dalam hidup mereka:
1. duit dan 2. perempuan.


duit merangkumi harta benda, kereta, kerjaya, rumah dan tangga termasuk juga pakej percutian ke paris.
dan 
perempuan pula - merangkumi seorang perempuan. dua orang perempuan. dua tiga empat orang perempuan.


ye. aku faham benar sudah.
betulkan jika aku salah. no hard feelings sebab lagi jelas tak perlu disuluh - aku sukakan lelaki :)

*my jaw drop* tolak-tolak dagu, tutup mulut :P

iman nur aima

the thing that i say less - thank you

never heard i say it right for so many things you gave? but i do want you to know.... i'm grateful for whatever you've given me - the flowers, the chocs, the books, the perfumes, the helps, the waits etc etc. 

thank you. InsyaAllah, i'll return it someday. 
just be patience and i'll improve and you'll improve...and we both be a better human. amin.










iman nur aima

Wednesday, November 14, 2012

dimensi yang berbeza

semalam aku habiskan waktu seharian untuk beriadah. yup, at last. aku pergi hiking bersama dua orang kawan baik. dan hari ini. aku ada sedikit masa untuk 'reflect' apa yang aku hayati semalam.

perasaan yang aku rasa bila aku craving for adventure. the beginning is always a thrill. you do not know what you could expect. the joy of freedom. ketepikan insecurities. fragility. its you lurking to a different dimension -  masuk hutan. naik bukit turun bukit. meredah ke satu ruang yang berbeza sambil mengukur kekuatan fizikal yang kerdil ini. Subhanallah. Maha suci Allah. ye, aku ingat selalu sepanjang jalan itu.

dan saat aku jejak keluar semula dari dimensi tersebut. azan zuhur sedang berkumandang. Ya Allah. aku tahu. dari saat itu. aku harus memasakkan kaki aku ke dunia realiti semula. aku lari ke dimensi yang lain cuma sekejap. dan realiti ini kekal selamanya.


p/s - hiking activity: starting point dekat taman negara, penang heading to pantai kerachut (one way - 1 hour and 20 mins). its free. its save and to those yang suka aktiviti luar, this is one of the best places to see. for info yang lebih ilmiah, try skodeng Taman Negara Pulau Pinang :)

subhanallah

drag this feet to reality

teringat pada blog langit Ilahi pulak :P

terus-terusan memandang langit

iman nur aima

Thursday, November 8, 2012

We All Get Old. Nothing Lasts Forever -EMPTY KINGDOM

A must see, its just so stunning! leave me daze and speechless! - iman nur aima


Lee Jeffries is an very talented photographer based out of Manchester, UK, who, through a chance meeting with a young homeless girl in the streets of London, changed his direction, approach, and perception of his art. Jeffries uses homeless people that he meets throughout his travels as the primary and sole subjects in his work. Jeffries creates some amazing and personal B&W portraiture photography that offers a snapshot glimpse into the soul of each individual, presenting the homeless as equals, whereas they’re typically a quietly ignored population.

“Situations arose, and I made an effort to learn to get to know each of the subjects before asking their permission to do their portrait.”



















Wednesday, November 7, 2012

no more games

that's right, no more games for me! no more hide and seek!...no more try to catch me if you can! no more it's a thrill lets get crazy! i'm done! i had enough...

time to turn to the next page...
more amusement is waiting for me to embrace...
more excitement is looming in the horizon...
hail to a new chapter...
hail to a new beginning...
Alhamdulillah for the fresh start!


iman nur aima

Wednesday, October 31, 2012

diam ini membunuh aku

aku banyak diam
segalanya aku simpan
sampaikan aku rasa jantung hati aku ni dah kembang seperti belon udara

payah betul aku nak bercerita
kalau aku buka mulut
aku akan sebut sepatah dua
lepas tu, aku diam
aku rasa selamat bila diam
difikirkan semula
aku ini simbol kegagalan komunikasi...

arghh...bukan gagal!
cuma aku diam...
aku banyak diam...
aku ambil masa untuk bercerita
dan ada banyak cerita sisi gelap
yang cuma aku dan tuhan saja yang tahu
dan ada banyak impian, mimpi dan angan yang mahu aku kongsi...

salah aku...cuma satu...
aku ingat orang faham
tapi mereka takkan pernah faham
itu memang salah aku...
nak faham kenalah diberi pencerahan
bukan terus diam menyepi

argghh...walau mulut aku diam, hati aku menjerit sebenarnya
otak aku ni terus menganalisa
tak pe lah...
diam itu lebih baik dari berkata buruk (smirk)
teruslah aku hidup tanpa kata-kata.


iman nu aima


Tuesday, October 30, 2012

perjuangan dalam senyap

aku ada perjuangan baru dalam senyap
mendoakan kesejahteraan Palestin
kerana mampu upaya aku hanyalah berdoa dalam senyap


iman nur aima


Thursday, October 25, 2012

idiot dan dreamer

aku tanya sepatah
dia jawab sepatah

aku tanya dua sepatah
dia masih jawab sepatah

ok. that's it!
tiada progress
aku penat!

sungguh! kamu tidak menarik lagi!
sungguh! aku tidak tertarik lagi!
sebab kamu an idiot!
dan aku? owh nooo... aku seorang dreamer!
dungu kedua dalam puisi ini. clap clap!

hidup dalam halusinasi tahap mega
ya! kamu berdua - idiot dan dreamer
wake up! wake up!
its a star cross love!

pengakhirannya - big bang!
poisonous!
yes! binasa
exactly! celaka

iman nur aima



Friday, October 12, 2012

kehendak setiap orang



but you.... and i'm... its sad...

mengumpul kegagalan pemikiran


Nak kata aku 'lampi'... katalaaah... I don't mind actually (It’s kind of cute - cursing cuteness!). Lampi a.k.a lambat pick up! Indeed, I am a 'blur' person and am trying hard to fix it....

Some of my 'lampiness' are:

One, thought that vantage and vintage are the same word with the same meaning! Epic failure... yes! Mega failure! (0_o). Right until now I can't imagine, how lampiiiii I am! (dictionary kaaannn banyaaakkkkk… Why? Why?).

Two, thought that coffee and chocolate are made from the same bean!! OMG!! The fact that a 7 years old can actually differentiate it made me kinda sick! But before I could innocently mention it to someone, my 'lampi' brain snap and save me from another kegagalan pemikiran!

Three, madonna and maradona - both are woman! Owh… Man, don't give me that kind of creepy, glaring look! I’m an innocent lady (T_T). Luckily, I solve this mystery in a matter of time, efficient enough to not creating another embarrassing moment in my life - million thanks to Mr. Google.



So here’s the answer to my major lampiness (kudos to Mr Google again):

One, vantage and vintage is definitely two different words:

vin·tage  (vntj)
n.
1. The yield of wine or grapes from a vineyard or district during one season.
2. Wine, usually of high quality, identified as to year and vineyard or district of origin.
3. The year or place in which a wine is bottled.
4.
a. The harvesting of a grape crop.
b. The initial stages of winemaking.
5. Informal
a. A group or collection of people or things sharing certain characteristics.
b. A year or period of origin: a car of 1942 vintage.
c. Length of existence; age.

adj.
1. Of or relating to a vintage.
2. Characterized by excellence, maturity, and enduring appeal; classic.
3. Old or outmoded.
4.
a. Of the best: played songs that were vintage Cole Porter.
b. Of the most distinctive: "Fatalism has coexisted with vintage American overconfidence" (Thomas Oliphant).

van·tage  (vntj)
n.
1.
a. An advantage in a competition or conflict; superiority.
b. A position, condition, or opportunity that is likely to provide superiority or an advantage.
2. A vantage point.
3. Sports An advantage.

vantage - place or situation affording some advantage (especially a comprehensive view or commanding perspective)
positionplace - the particular portion of space occupied by something; "he put the lamp back in its place"
vantage pointviewpoint - a place from which something can be viewed; "from that vantage point he could survey the whole valley"



Giving myself the idea of most common Vantage and Vintage:

vantage point view
another vantage point view

vintage glasses

vintage postcard

Two, coffee are made of coffee bean and chocolate are of coco bean! A+!! 

COCO bean

COFFEE bean

Three, Madonna and Maradona have different sex appeal! Of course, how can i missed that (glaring at myself!).


Madonna (born Madonna Louise Ciccone /ɪˈkn/ chi-koh-nay; August 16, 1958) is an American singer, songwriter, actress, director, dancer, and entrepreneur. She has sold more than 300 million records worldwide and is recognized as the world's best-selling female recording artist in history by Guinness World Records. Considered to be one of the "25 Most Powerful Women of the Past Century" by Time for being an influential figure in contemporary music, she is known for continuously reinventing both her music and image, and for retaining a standard of autonomy within the recording industry. Critics have praised her diverse musical productions which have also been known to induce controversy. Source: Wikipedia.



Diego Armando Maradona (Spanish pronunciation: [ˈdjeɣo maɾaˈðona], born 30 October 1960) is an Argentine football manager and former player. Many experts, football critics, former players, current players and football fans in general consider Maradona to be the greatest football player of all time.[5][6][7][8] He was joint FIFA Player of the 20th Century with Pele.[9][10]
He is the only footballer to set world-record contract fees twice, firstly when transferring to Barcelona for a then world record £5m, and secondly, when transferred to Napoli for another record fee £6.9m. During his professional club career Maradona played for Argentinos JuniorsBoca JuniorsBarcelonaNapoliSevilla and Newell's Old Boys. In his international career, playing for Argentina, he earned 91caps and scored 34 goals. Source: Wikipedia.


Done! Answering my epic fail thought! When next time lampiness occur again.... keep calm and start googling (if the word even exist!)!

iman nur aima