Sunday, April 22, 2012

Setiap ujian ada hikmahnya


Aku tengok tv3 malam ni, cerekarama bertajuk Menara Cinta. Ada satu scene, seorang doktor memanggil Encik Rizwan dan doktor tu cakap, saya harap kamu bersedia dengan berita ini...

“She’s HIV positive”. Dang! Yes, the beloved wife positive HIV!

Dan rakan serumah aku secara spontan memberi komen “so dia (encik rizwan) pun kena la”.

And my first thought lepas rakan serumah aku bagi statement tu ialah, i need to write this on blog so i will remember. When the doctor said, she has HIV. I go like... completely blank. After that i just hope that Encik Rizwan isn’t a selfish man! Wife dia cuma ada HIV positive belum AIDS lagi! She's definitely not dying!

Ajal maut sesungguh, sungguhnya di tangan tuhan, there are people with HIV positive boleh hidup 10 tahun lagi. Ada orang sihat walafiat beyond sihat... berlari bangga dengan sorak satu stadium, boleh jatuh dan meniti awan biru macam tu je. And owh come on! Bila ditimpa bala musibah berbakul-bakul! Only an idiot will run from it! Just take the other way around...kejar musibah itu, sehingga musibah pun tak mampu berlari dihadapan kita...(does that make any sense?) - sigh.

Mentaliti kita yang cliche, mungkin sebahagian daripada kita, kalau dah jatuh, biar jatuh lalu di timpa tangga. Kalau boleh tangga tu tangga besi! Lebih hebat lagi, jatuh kepala dulu tersemban di lantai simen tak beralas. Dan sebelum tu terhantuk dulu pada sisi dinding. Ouch!

Setiap ujian ada hikmahnya. Sekian.

iman nur aima

No comments:

Post a Comment