Friday, October 18, 2013

Unlimited Freedom

I'm Thinking

about

Financial Freedom.

Any ideas?

Any definition?

Anything?


iman nur aima

Friday, October 11, 2013

Buya the Cat

Habis waktu kerja, aku mesti ‘extremely excited’ nak balik rumah cepat sebab nak main-main dengan Buya; antara objek bukan manusia yang paling aku suka!

Buka je ‘padlock’ rumah, Buya mesti ada depan pintu, tunggu semua orang balik rumah letteww...rindu kot sebab seharian dah kena tinggal sorang-sorang kat rumah. Bila masuk rumah, aku mula la bercakap dengan Buya...macam laaaaaaaaaa dia faham...

“Buyaaa....sini!”
“Buya, buat ape tu!”
“Buya sihaatt!” (sambil nak kiss-kiss dia, hahah...tapi takkan kiss betul-betul sebab nanti gatal hidung)
“aloalo...comeeeyyynyaa Buyaaa!”

Kadang-kadang Buya kena marah dengan aku, marah tapi dok gelak-gelakkan dia sebab dia pandai buat muka kesian.

“Buya! Get out from my room!”
“Maaakannn je kerja dia!! Makan tido, makan tido!! Move Buya, Move Buya!! Malas sangat!!”
“eeee..I hate you Buya!” (sambil tenyeh-tenyeh kepala dia, then dia buat muka seposen..hahah)

p/s- Love you so much Buya!





























iman nur aima

Sunday, September 15, 2013

how much is too much

"nanti awak bosan dengan saya.....when you had enough of me, you'll get bored, you'll get annoyed, i'll suffocate you, you will not like me the way you used to like me"

"shhhh...how much is too much if its you"


iman nur aima

her birthday!

 i want to say thank you to

my beautiful family - mum, dad, sis, bro for being the 'perfecto' that keeps me going!
my bf - you're so sweet! you're my best buddy dear! 
close friends! you guys rock...keep me 'chillax' all the time.
my superb cousins! aunts and uncles! love you all.
appa the bear.
buya the cat and allan the tikus in the house.
bubbly bubble please stay young forever! and keep on singing 'bawalah aku pergi'
novels, perfumes...lappy and even my berus gigi! 

"she's  an old lady. 29 going 30"

feeling artis sangat buat speech 'suke' sendiri (^_^) 


alhamdulillah 5-9-13

iman nur aima

Thursday, August 29, 2013

sept


September is looming in the horizon

iman nur aima

Sunday, August 11, 2013

baik sahaja


katakan yang aku akan baik-baik saja
katakan semuanya akan baik-baik saja

percaya semuanya baik sahaja
tak sempurna tapi sempurna itu cuma aku yang rasa

iman nur aima


Monday, July 8, 2013

to all bloggers



p/s - tak pandai la nak tag korang :) ...mentioned randomly yang saya ingat yer- themalaymale, deezee, reenapple, all sigaret perisa kaffein writers, all the secret seven writers, thelagidanlagi, bro elmariachi, iffiey, ladybird...etc etc...all otai-otai bloggers too, i do read your blog... :))

iman nur aima

Tuesday, June 25, 2013

you




you are so kind
and i love you.




iman nur aima

Sunday, June 23, 2013

my bro and him


these two guys are super excited

quick update about the two important man in my life >

my younger brother and him is currently busy building up muscle. my bro yang sedang cuti semester every night akan pergi gym and be home 2 hours later. Meanwhile, him doing some rigorous program to build up abs, leg, arm etc etc and for the next few days, mengadu-ngadu sakit badan...hahaha...

I guess, motivasi dorang pun sangat tinggi sebab nak impress the girls of their life...  :)) but we all love you guys no matter what pun kannn  ;) tapi..tapiiii kalau korang looking good mcm chris hemworth pun ok jugak...hahah :P (mati laaahh kalau dorang baca ni...haha).

see, sebelah tangan jer mr.thor ni tolak stroller :P

p/s my simple life have turn out busy lately, adjusting to new environment....will work on some update later :) thanks for reading guys~

iman nur aima

Tuesday, June 4, 2013

connect


mom, younger sis, little bro and little sis balik rumah mengadap smartphone and tablet. i'm soooo out of place...bila nya kita nak bercakap ni...

p/s mentang-mentang la aku tak dak smartphone. 


iman nur aima

Friday, May 24, 2013

150 juta kali yang infiniti


Balik jogging dari Taman Tasik Ampang Hilir, idea aku mencurah-curah pulak nak menulis heeee...  Rumah-rumah area situ cantik-cantik kot! *Jaw drop* Serius punya cantik! Tapi kalau ada orang offer...tak pe lah, no thank you... kehkeh *macam lah ada orang nak offer* hehe. Sebab aku nak rumah yang simple-simple jer... otak aku ni sangat lah realistic. Tak minta lah yang besar-besar, mewah-mewah mahupun yang tak tercapai dek akal...

Ape yang aku nak ek??? Hmm... aku naaakkk...*pintal-pintal janggut sambil berfikir*

Owh.. aku nak bila bangun pagi, aku tengok muka dia. Kitaorang akan breakfast makan buah-buahan dan sayuran dan tak lupa juga susu segar *jaga kesihatan kannn*. Rumah kecil berwarna putih  dan di tepi nya mengalir sungai berwarna biru, hijau dan turquoise. Dalam sungai tu ada kura-kura, ikan kap, ikan emas saiz gergasi dan juge nemo! Ikan kaloi pun aderrrr....

Sudah breakfast husband aku pun beransur untuk ke tempat kerja, husband aku tak perlu pergi kerja jauh-jauh sangat > kalau rindu, senang nak balik rumah kehkeh... Kerja dekat-dekat jer, traffic jam kalau jauh, mesti dia stress nak sampai tempat kerja. Dia pergi kerja naik helicopter, asap heli tu berwarna ungu, pink, baby blue, jingga dan berperisa strawberry *heli mesra alam*. Bunyi heli tu gua kata sama lu orang sebijik macam suara Taylor Swift! *ngahahaha*. Tempat kerja husband aku di tingkat 1059 di Burj Khalifa, Dubai, kalau korang nak jumpa dia. Kena buat appointment dulu dengan Mr.Gandalf yerr di tingkat 1001.

Apabila aku siap mengemaskan dapur selepas breakfast dan sudah terdengar bunyi heli suara Taylor Swift tu sayup-sayup *lagu love story okeh*, aku menapak lah kebelakang rumah. MasyaAllah, terbentang luas ladang yang aku usahakan selama ini...ada tak aku cakap aku kerja ape? Ni aku nak cakap ni *big grin*... kerja aku adalah sebagai petani. Kat ladang tu ada kucing telinga cotton folds, ada Richard Parker, kuda belang, elephant, Peter Pan, Tinkerbell dan juga teddy bear. Setiap batas ladang tu ditanam dengan tanaman yang berbeza seperti lollipop, pokok durian, sugar cloud, bayam dan pelbagai jenis bungaan warna pelangi. Aku suka sangat duduk di beranda rumah mengadap ladang itu sambil minum earl grey dan kunyah cekodok pisang menunggu husband pulang penuh sabar...owh...aku dah terdengar dah lagu Taylor Swift’ love story...siap-siap nak salam tangan husband...

dreamland

Adeeeiii..merapu-rapu tahap kritikal lah aku ni...panas ni... demam kot...bye lah korang...

p/s – bahagia itu cuma kita yang rasa, bukan 150 juta kali tapi infiniti =)

iman nur aima

Wednesday, April 10, 2013

but he said

There's so many things happening right now, and i feel a little agitated, troubled, nervous, uptight, excited etc...but he said,


and i...let myself breath slowly...

p/s - i need to write these things called 'feeling'...*later..*later

iman nur aima

Wednesday, March 20, 2013

15 mins stare


15 minit aku dok 'stare' benda alah ni sebab:

satu, hari ini bermula dengan sedih dan kelaparan!

dua, aku suka chocolate, cake dan seumpama denganya...

tiga, "its patrick! and what you're doing in that cake dude!!" *make my day*

iman nur aima

Thursday, March 7, 2013

cantik

aku mimpi tentang sepasang suami isteri malam tadi (tak dak benda lain nk mimpi dah?). 

yang si suami tu cakap....

"dia semakin cantik, lebih cantik dari waktu mula-mula saya jumpa dia. dulu pun dia cantik, sekarang pun dia cantik... malah, bertambah-tambah cantik setiap hari! dia sungguh-sungguh cantik... 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun... dia isteri yang cantik"

berapa banyak cantik laaaaaaa.... anyway, the wife dok genang-genang ayaq mata... so aku tak boleh lah nak gelak banyak sangat... aku ikut genang ayaq mata sekali *big grin*

iman nur aima

Wednesday, March 6, 2013

the butterfly effect



did you know that the life span of an average butterfly is only about a month? 
so please
set her free, let her be. she wants to die her own way.


p/s - In chaos theory, the butterfly effect is the sensitive dependence on initial conditions, where a small change at one place in a deterministic nonlinear system can result in large differences to a later state. The name of the effect, coined by Edward Lorenz, is derived from the theoretical example of a hurricane's formation being contingent on whether or not a distant butterfly had flapped its wings several weeks before (Source: Wikipedia).

iman nur aima

Monday, February 18, 2013

tak excited langsung

Sebab aku ni terkadang 'blur' dengan ayat manis and so Bob Marley says it all :) - iman nur aima

“Only once in your life, I truly believe, you find someone who can completely turn your world around. You tell them things that you’ve never shared with another soul and they absorb everything you say and actually want to hear more. You share hopes for the future, dreams that will never come true, goals that were never achieved and the many disappointments life has thrown at you. 

When something wonderful happens, you can’t wait to tell them about it, knowing they will share in your excitement. They are not embarrassed to cry with you when you are hurting or laugh with you when you make a fool of yourself. Never do they hurt your feelings or make you feel like you are not good enough, but rather they build you up and show you the things about yourself that make you special and even beautiful. There is never any pressure, jealousy or competition but only a quiet calmness when they are around. You can be yourself and not worry about what they will think of you because they love you for who you are. 

The things that seem insignificant to most people such as a note, song or walk become invaluable treasures kept safe in your heart to cherish forever. Memories of your childhood come back and are so clear and vivid it’s like being young again. Colours seem brighter and more brilliant. Laughter seems part of daily life where before it was infrequent or didn’t exist at all. A phone call or two during the day helps to get you through a long day’s work and always brings a smile to your face.

In their presence, there’s no need for continuous conversation, but you find you’re quite content in just having them nearby. Things that never interested you before become fascinating because you know they are important to this person who is so special to you. You think of this person on every occasion and in everything you do. Simple things bring them to mind like a pale blue sky, gentle wind or even a storm cloud on the horizon. You open your heart knowing that there’s a chance it may be broken one day and in opening your heart, you experience a love and joy that you never dreamed possible. You find that being vulnerable is the only way to allow your heart to feel true pleasure that’s so real it scares you. You find strength in knowing you have a true friend and possibly a soul mate who will remain loyal to the end. Life seems completely different, exciting and worthwhile. Your only hope and security is in knowing that they are a part of your life.” 

ye, muka aku tak 'excited' tapi hati?! *tangan tutup muka*

iman nur aima

Thursday, February 7, 2013

sentap sendiri

nak dijadikan cerita:

tengah-tengah aku buat kerja nak print email, teringat dekat twitter, lalu aku pun membuka lah page twitter... dan tweet terakhir aku adalah:



hidup seribu tahun ke? nak membazir masa sangat ni.



tersentap sendiri! cepat-cepat aku tutup twitter lalu buka fb dan blog. rosak kan?!
mungkin inilah yang difahami oleh the malay male.

it is us who control the technology, not the other way around :)

 iman nur aima

Sunday, February 3, 2013

tak kisah tapi

ada masa aku tak kisah sangat lah tapi ada masa nya - hangat jugak hati baca tulisan macam ni...
malam ni hangat dia terlebih sikit....*grrrrr*

 ouh..sbb ayat tu kan ktew 'menghentakkan kaki'..maybe kalo pakai yg adew loceng..kan munyik..so muley tarik perhatian yg bkn muhrim..kalo takdew loceng pown tak muley..?? alaaa..tp..owkay la..huhu..btw thanx.. 
(source: fb)

ape muley2? adew2? 

haddooiiii.....rosak!

iman nur aima

doa

Semalam tatkala dalam solat aku teringat rakan-rakan aku yang pregnant
Ya Allah...aku doa mereka sentiasa sihat, dipermudahkan segala-galanya, dikurniakan anak soleh/solehah
Aku doakan untuk Fasha Sandha sekali weeii... aku ingat juga dia dalam doa... like seriously aku doakan kemudahan untuk dia juga sebab suka dia dalam drama chinta :)

Mana tau, satu hari nanti, bila mana aku pulak pregnant (insyaAllah), jalan kedek-kedek bawa bakul sayur, ada insan lain juga doakan kan aku...ye dok? *sengeh stail kerang* 


p/s Puan LadyBird mum to be, moga senantiasa berada dalam lindunganNya, amin yarabbal alamin :)

iman nur aima

Wednesday, January 30, 2013

sayur

ini lah dia sepasu dua sayur 'emergency' di belakang rumah. 
alhamdulillah.


iman nur aima

Sunday, January 20, 2013

cerita kedai makan


aku selalu nampak pak cik dua orang ni balik dari berjemaah di masjid al-malik khalid USM. balik insyak, kadang-kadang makan dekat kedai makan yang dekat dengan rumah sewa aku. aku rasa depa dua ni bestfriend forever. pak cik yang pakai cermin mata tu muka dia macam cina, memang orang cina kot. pak cik berjanggut tu kita boleh panggil mamu penang, selalu dia kayuh basikal pergi masjid pakai kain pelekat kotak-kotak.

secawan teo panas tu aku punya, biasalah bila anak dara sorang-sorang duduk rumah sewa malas masak, dia pergi kedai makan, sambil makan dia cuci-cuci mata cari prospek. aku rasa aku kena cari seseorang tuk 'up' motivasi aku memasak, berdua kan lebih baik. cari husband - kalau dapat bakal macam pakcik dua orang tu pun ok jugak. sejuk mata memandang. dah tentu-tentu pandai ajar anak mengaji.

p/s kes dah kering idea nak up entry. sekian, wassalam.

iman nur aima


Tuesday, January 8, 2013

The Nicest Thing



too many wishes isn't good for your heart.... sigh....


The Nicest Thing, Kate Nash


All I know is that you're so nice
You're the nicest thing I've seen
I wish that we could give it a go
See if we could be something

I wish I was your favourite girl
I wish you thought I was the reason you are in the world
I wish my smile was your favourite kind of smile
I wish the way that I dressed was your favourite kind of style

I wish you couldn't figure me out
But you'd always wanna know what I was about
I wish you'd hold my hand
When I was upset
I wish you'd never forget
The look on my face when we first met

I wish you had a favourite beauty spot
That you loved secretly
'Cause it was on a hidden bit
That nobody else could see
Basically, I wish that you loved me
I wish that you needed me
I wish that you knew when I said two sugars,
Actually I meant three

I wish that without me your heart would break
I wish that without me you'd be spending the rest of your nights awake
I wish that without me you couldn't eat
I wish I was the last thing on your mind before you went to sleep

Look, all I know is that you're the nicest thing I've ever seen
And I wish that we could see if we could be something
Yeah I wish that we could see if we could be something




pena iman nur aima

Monday, January 7, 2013

rumit

gelang tangan putus lalu aku menangis
tak faham? aku sendiri pun tak faham
betul lah, perempuan tu rumit.

ape susah? cari gelang baru.


iman nur aima

Sunday, January 6, 2013

hantuk kepala


Kalau beginilah jalan yang kau pilih. Sila hantuk kepala kau ke dinding sehingga dunia jadi kelam!

Sampai bila kau nak melayan bayangan dan ilusi-ilusi yang kau reka sendiri! Sampai bila!!
Mimpi tetap mimpi! Realiti tetap realiti.

Atau kau nak biarkan minda kau terbejat dengan pemikiran luar sedar kau! Kau nak rugi seumur hidup? Nak mati dengan perasaan dan rasa yang hanya kau dalam dunia kau sendiri yang kau anggap benar? 

Sudah..sudahlah... bawa-bawalah tersedar. Sila bangun dari tidur kerana aku takut kau mati dalam tidur sehingga kau terlepas melihat cahaya pagi yang menyinari segenap ruang dunia ini! Belum pun malam, belum pun segalanya bermula...kau dah 'mati' dulu. 

p/s - aku tak marah dengan diri aku sendiri.... percayalah... aku marahkan kucing jiran aku... *smirk*

iman nur aima

Tuesday, January 1, 2013

QnA


Q: kalau aku jumpa diri aku, adakah aku akan suka dengan diri aku?
A: tak. tak suka langsung.

-hesitate-

sekian. terima kasih.



iman nur aima